Trafi: Säker resa för jultomten

2013-12-23 11:15

Luftrummet är reserverat, släden har kontrollerats och alla nödvändiga åkdon är besiktade. Trafi har säkerställt att under juletid får jultomten en säker resa, oavsett om han reser med flyg, med järnväg, till havs eller på de krokiga vägarna som leder från Korvatunturi.

Beroende av vädret under julen tvingas jultomten att välja lämpliga resesätt, och därför har Trafi sett till att jultomten har behörighet att framföra alla typer av fordon, från luftskepp till lokomotiv. Jultomtens ålder gav upphov till en smula extra utmaningar, men eftersom han är skärpt och i god kondition, genomfördes förnyelsen av behörigheter i god tid och utan problem. Trafi påminner också om att jultomtens last av julklappar ska surras väl och eventuellt farligt gods ska förpackas på rätt sätt, oavsett om transporten sker till havs, på land eller via en luftbro.

Halkskydd på skorna är obligatoriska på isiga hemmastigar. Trafi påminner också om att jultomten ska ta tillräckliga pauser. I jultomtens släde finns naturligtvis en digitalskrivare installerad och för säkerhets skull medförs också flytväst och även alkolås. Som en liten detalj påpekar Trafi också att Petters näsa är E-godkänd och lyser klart, vilket tryggar jultomtens färd även under mörker.

Information om nuläget för trafiksäkerheten och framtida utsikter inom såväl sjöfart, vägtrafik, järnvägar som luftfart ger Trafis nyligen färdigställda säkerhetsöversikter: https://www.trafi.fi/sv/trafi/sakerhetsoversikter

Säker jul önskas alla!

Mer information:
kommunikationsdirektör Anna Jokela, tfn 029 534 6222, anna.jokela(at)trafi.fi
kommunikationschef Reetta Salonen, tfn 029 534 7051, reetta.salonen(at)trafi.fi