Bilförare – se till att du ser och syns samt kontrollera skicket på däcken

2018-10-30 08:00

I höstmörkret i väntan på vintern är det mycket viktigt att använda lyktor rätt, att hålla vindrutan ren och kontrollera skicket på däcken. Byt till vinterdäck när du själv behöver det.

”I höstmörkret ska bilföraren se till att ens egen likgiltighet inte blir ett hinder eller gör det svårare att se och synas i trafiken. Vindrutan och övriga rutor ska vara rena från både smuts och is, och naturligtvis ska man även säkerställa att bilens lyktor fungerar och används rätt. Summa summarum, se till att se och synas och kontrollera skicket på däcken. Med dessa tre tips karar man sig långt i höst- och vintertrafiken”, summerar Trafis ledande sakkunnig Jussi Pohjonen.

  1. Se till att du syns.
    Byt ut trasiga brännare. Lär dig hur lyktorna på din bil fungerar och använd dem rätt.
  2. Se till att du ser.
    Se till att vindrutetorkare och spolarpump fungerar. Kontrollera skicket på torkarbladen och använd spolarvätska med frostskydd. Se till att ha tillräckligt med tid när du ska ut i trafiken. Rengör alltid rutor och speglar från snö och is innan du ger dig ut i trafiken. Genom att putsa bort damm som sommartid samlats på insidan av rutorna ökar du sikten och minskar risken att bli bländad. Var också uppmärksam på att förvärma bilen på hösten: genom att använda kupévärmare klarnar rutorna fortare och genom att använda motorvärmare sparar du på batteri, bränsle och miljö.
  3. Kontrollera skicket på däcken.
    Det lönar sig att kontinuerligt kontrollera åtminstone däckens lufttryck, mönsterdjup och dubbarnas skick på dubbdäck. Slitbanan på vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3,0 mm. Enklast kontrollerar du dubbarnas skick genom att stryka med handen över däcksytan. Var även uppmärksam på antalet dubbar: övriga däck får ha högst 25 procent färre dubbar än det däck som har flest.

Skicket på sommardäcken kartläggs regelbundet längs vägen, men skicket på vinterdäcken i trafiken observeras mer sällan. I den observationsstudie som gjordes i mars konstaterade man att vinterdäckens skick på var tredje bil som granskades lämnade en del att önska, till exempel på grund av mönsterdjup eller antalet dubbar.

”Undersökningen tydde även på att många bilister inte nödvändigvis bedömer skicket på sina däck rätt. Det är enkelt för varje förare att kontrollera grundläggande saker gällande skicket på däcken, så det lönar sig att vara mer uppmärksam på detta”, konstaterar specialsakkunnig Keijo Kuikka.

Enligt undersökningen var andelen friktionsdäck av vinterdäcken i genomsnitt knappa 14 procent. I Södra Finland var friktionsdäck betydligt vanligare än i Mellersta och Norra Finland. Det undersökta samplet bestod av cirka 2 500 personbilar från 13 olika orter.

Undersökningen Personbilarnas däck i vinterväglag i mars har publicerats i sin helhet på Trafis webbplats. Undersökningen genomfördes av konsultbyrå J Lahti Interaction.

Byt till vinterdäck när du själv behöver det

Vinterdäck ska användas från början av december till slutet av februari. Denna vinterperiod får dubbdäck användas från början av november till måndagen efter annandag påsk dvs. nästan till slutet av april och även under andra tider om väglaget förutsätter det. Det finns inga motsvarande begränsningar för när friktionsdäck får användas.

”Om man måste ge sig ut på vägarna tidigt på morgonen och man behöver bilen under dagen, ska man naturligtvis byta till vinterdäck tidigare än om man kan lämna bilen hemma”, påminner Pohjonen.

Mer information:
ledande sakkunnig Jussi Pohjonen, tfn 029 5345 310, jussi.pohjonen(at)trafi.fi, Twitter @JussiPohjonen
specialsakkunnig Keijo Kuikka, tfn 029 5345 518, keijo.kuikka (at) trafi.fi