Rautatieturvallisuus on hyvällä tasolla

15.9.2017 14.05

Rautateiden turvallisuustilanne on Suomessa hyvä. Merkittävien onnettomuuksien kokonaismäärässä on laskeva trendi. Rautatieturvallisuuden ongelmakohtina ovat edelleen tasoristeysonnettomuudet ja allejäännit sekä junaliikennettä tukevassa vaihtotyössä ja kunnossapidossa tapahtuneet onnettomuudet.

Trafi seuraa rautatieliikenteen, kuten myös muiden liikennemuotojen turvallisuutta säännöllisesti Trafin nettisivuilla julkaistavassa liikenteen ja kestävyyden tilakuvassa.

Neljä miljardia kilometriä raiteilla vuosittain

Junaa voidaan pitää erittäin turvallisena matkustusvälineenä: viime vuonna junalla matkustettiin lähes neljä miljardia matkustajakilometriä eikä yhtään matkustajaa kuollut tai loukkaantunut vakavasti rautatieonnettomuuksissa.

Rautatieturvallisuuden positiivisesta yleiskuvasta huolimatta rautateiden turvallisuustyössä riittää useita haasteita. Tasoristeysonnettomuuksien määrä on ollut pienessä laskussa, mutta niitä tapahtuu Suomessa edelleen huomattavan paljon.

Viime vuonna sattui 30 tasoristeysonnettomuutta, joissa kuoli yhteensä 7 henkilöä ja loukkaantui vakavasti 2 henkilöä. Tänä vuonna syyskuun alkuun mennessä on sattunut 17 tasoristeysonnettomuutta, joissa on kuollut yhteensä 6 henkilöä.

Lisätietoja:
Rautatieturvallisuuden tilakuva
erityisasiantuntija Ville Vainiomäki, p. 029 5346 891, ville.vainiomaki (at) trafi.fi