Suomalainen ilmailujärjestelmä on eurooppalaista huippulaatua

18.1.2018 12.54

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on auditoinut Suomen ilmailujärjestelmän. Eurooppalaisessa viitekehyksessä Suomen sijoitus on neljänneksi paras.

ICAOn Universal Safety Audit Programme -auditointi on laaja katsaus Suomen ilmailua koskevaan lainsäädäntöön. Auditoinnissa tarkastellaan lentoturvallisuusvalvonnan toimivuutta ja tähdätään turvallisuuden parantamiseen kansainvälisen siviili-ilmailusopimuksen vaatimuksien perusteella. Suomessa auditointi tehdään Trafille ja Onnettomuustutkintakeskukselle.

ICAOn juuri valmistuneen auditointiraportin mukaan Suomi on parantanut vaatimustenmukaisuuttaan merkittävästi ja täyttää tällä hetkellä 93,05 prosenttia ICAOn kansainvälisistä vaatimuksista. Tällä tuloksella olemme neljännellä sijalla Euroopassa.

Auditointi tehtiin syyskuussa 2017 ja se oli jatkoa vuoden 2010 auditoinnille. ICAO jätti kuitenkin resurssiteknisistä syistä osan vaatimuksista syyskuun auditoinnin ulkopuolelle. Trafi aikoo kiirehtiä näiden osa-alueiden etäauditointia.

”Suomella menee hyvin, mutta luonnollisesti vielä löytyy parannettavaakin. Viime vuosina olemme panostaneet erityisesti EU:n yhteisen ilmailusääntelyn kehittämiseen”, kertoo Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

”Korkean vaatimustenmukaisuuden tason ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä. Trafi haluaa näyttää hyvää esimerkkiä omille asiakkailleen ja tähtää vielä nykyistäkin parempaan tulokseen”, painottaa Henttu.

Lisätietoja:
ICAOn State Safety Briefing
ICAOn auditointiraportti Suomen ilmailujärjestelmästä

ilmailujohtaja Pekka Henttu, p. 029 5346 031, pekka.henttu(at)trafi.fi, Twitterissä @PekkaHenttu
johtava asiantuntija Johan Skjäl, p. 029 5346 115, johan.skjal(at)trafi.fi