Merenkulun nimettyjen katsastajien palkkiomalleja vertailtu

13.4.2018 7.00

Trafin uudessa vaikutusarviossa tarkastellaan merenkulun nimettyjen katsastajien, aluksenmittaajien ja kemikaalilastien tarkastajien palkkioiden määräytymisperusteita ja kolmea vaihtoehtoista hinnoittelumallia.

Merenkulun nimettyjen katsastajien, aluksenmittaajien ja kemikaalilastien tarkastajien palkkiot kuuluvat perinteisesti sääntelyn piiriin. Palkkioiden määräytymisperusteista ja tasoista on herännyt keskustelua. Nyt valmistunut vaikutusarvio toimii pohjatyönä asian jatkovalmistelulle.

Vaikutusarviossa vertaillaan nykyistä kiinteäpalkkiosta sekä kattohinta- ja vapaan hinnoittelun malleja. Lisäksi arvioidaan niiden vaikutuksia hintakehitykseen, palveluiden saatavuuteen ja laatuun sekä kilpailuun alalla.

Vaikutusarviota varten tehtiin kyselytutkimus alan toimijoille. Kyselyn perusteella sekä katsastusten tilaajat että tarjoajat pitivät jonkin asteista sääntelyä toivottavana.

Nimettyjen katsastajien, aluksenmittaajien ja kemikaalilastien tarkastajien palkkiot –vaikutusanalyysi on julkaistu kokonaisuudessaan Trafin julkaisut-sivulla.

Lisätietoja:
osastopäällikkö Juha-Matti Korsi, p. 029 5346 437, juha.korsi (at) trafi.fi, Twitterissä @JuhaKorsi
erityisasiantuntija Jouni Lappalainen, p. 029 534 5297, jouni.lappalainen (at) trafi.fi, Twitterissä @lappajou2