Uudistuvan kuljettajaopetuksen sisältö ja ikäpoikkeuslupien muutokset lausuntokierroksella

2.5.2018 13.45

Trafi on laittanut kaksi ajokorttikoulutukseen liittyvää määräysluonnosta lausuntokierrokselle. Määräysluonnokset koskevat pakollista kuljettajaopetusta ja henkilöautokortin ikäpoikkeusluvan hakemista.

”Olemme lähteneet määräysluonnosten valmistelussa siitä, että niiden tulee vastata mahdollisimman hyvin sekä nykyisen liikenneympäristön haasteisiin että tulevaisuuden muutoksiin. Kuljettajaopetus uudistuukin merkittävästi ja tarkoituksena on, että tiet ajokortin hankkimiseksi ovat jatkossa entistä yksilöllisempiä ja henkilökohtaisia ominaisuuksia paremmin tukevia”, kertoo johtava asiantuntija Tuire Simonen.

”Haluamme kannustaa hyödyntämään opetuksessa automaatiota ja vaihtoehtoisia toteutustapoja laajasti ja mahdollisimman innovatiivisesti. Esimerkiksi määräysluonnoksen ehdotetaan simulaattoreiden entistä tehokkaampaa hyödyntämistä pimeän ajon harjoittelussa varsinaisen talvikauden ulkopuolella. Toivoimme, että innovatiivisuus ja automaation hyödyntäminen ovat vahvasti esillä myös uudessa riskikoulutuksessa”, jatkaa Simonen.

Ajokortin ikäpoikkeuslupaa koskevassa määräysluonnoksessa pyritään selkeyttämään ikäpoikkeusluvan hakemista mm. tarkemmalla ohjeistuksella ja omalla hakemuslomakkeella.

Trafin määräyksillä on tarkoitus täsmentää uuden ajokorttilain sisältöä kuljettajaopetuksen ja ikäpoikkeuslupien suhteen. Määräysluonnoksia voi kommentoida 25.5.2018 asti.

Lisätietoja:
Lausuntopyyntö kuljettajaopetusta ja ikäpoikkeuslupaa koskevista määräysluonnoksista

Kuljettajantutkinto uudistuu

johtava asiantuntija Tuire Simonen, p. 029 5345 202, tuire.simonen (at) trafi.fi
lakimies Emilia Ojala, p. 029 5347 102, emilia.ojala (at) trafi.fi
lakimies Aino Äijälä, p. 029 5345 220, aino.aijala(at)trafi.fi